Dlaczego segregacja oleju jest taka ważna?

Dlaczego segregacja oleju jest taka ważna? Często zadajemy sobie pytanie, czy to co robimy ma sens? Odpowiedź w przypadku segregacji oleju jest prosta - takie działania bez wątpienia mają sens.

Wszystkie nasze starania, które prowadzą do poprawy jakości naszego środowiska są konieczne. Dlatego właśnie kolejnym nawykiem powinna być segregacja oleju i tłuszczu jadalnego w naszym gospodarstwie domowym. Codziennie przygotowujemy w swojej kuchni potrawy, które generują olej, nie muszą być to duże ilości, jednak gdy zbierzemy olej i tłuszcz wylewany do zlewu czy toalety w każdym domu,  to okazuje się, że nie mówimy tutaj o kilogramach oleju, ale nawet o tonach.

Co dzieje się z taką ilością oleju, który trafia do zlewu czy toalety?

Pierwszy problem to zapychanie rur spustowych w domach oraz zanieczyszczanie kanalizacji. Dodatkowo oczyszczalnie nie są w stanie w 100% oczyścić wody z oleju, więc pozostałości zanieczyszczają środowisko przenikając do gleby wody i całego ekosystemu.

Zadajemy sobie również pytanie, czy taki olej możemy wylać do kompostownika? Niestety nie, zużyty olej nie jest produktem naturalnym i nie klasyfikuje się do bioodpadów, jeżeli trafi do ekosystemu, zanieczyszcza glebę, a nawet zabija drobne organizmy. W momencie kiedy olej trafia do kompostu spowalnia jego tworzenie.

Dlatego właśnie nadaje się do segregacji ponieważ jest niebezpiecznym odpadem i wrogiem środowiska naturalnego.

Gdzie w takim razie wylewać zużyty olej i tłuszcz jadalny? W domu przechowujemy taki olej w plastikowej butelce, w momencie gdy butelka jest pełna zanosimy ją i wrzucamy do jednego z czarno-pomarańczowych pojemników znajdujących się na terenie miasta czy gminy.

Mamy realny wpływ na środowisko w którym żyjemy, a naszym obowiązkiem jest o nie dbać.