Koło Gospodyń Wiejskich nr 1 z Jaworza wraz z Zespołem Emerytów i Rencistów zorganizowali wyjątkowe warsztaty poświęcone pieczeniu ciasteczek cieszyńskich – jednego z najbardziej charakterystycznych elementów lokalnej tradycji kulinarnej. Wydarzenie poprowadziły panie Beata Paprota oraz Anna Cholewa, laureatki pierwszego miejsca w regionalnym konkursie wypieku ciasteczek cieszyńskich.

Spotkanie stało się okazją do połączenia doświadczeń i wiedzy starszego pokolenia z kreatywnością i świeżym spojrzeniem osób młodszych. Seniorzy dzielili się recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, natomiast młodsi uczestnicy wnosili nowoczesne podejście oraz nowe pomysły na formę i prezentację wypieków.

W trakcie warsztatów panowała atmosfera współpracy i wymiany doświadczeń. Zapach świeżych wypieków oraz rozmowy uczestników tworzyły niepowtarzalny klimat, przypominający o istocie wspólnego spędzania czasu i pielęgnowania lokalnych zwyczajów.

Gmina Jaworze składa podziękowania wszystkim uczestnikom za zaangażowanie, entuzjazm oraz chęć podtrzymywania regionalnych tradycji. Spotkanie po raz kolejny potwierdziło, że dziedzictwo kulinarne naszego regionu pozostaje żywe i może być twórczo rozwijane dzięki współpracy różnych pokoleń.

Spotkanie zostało dofinansowane z budżetu Gminy Jaworze.

Fot. Anna Kieczka, KGW Jaworze